Boekrecensie: Blindspot – Julie van der Vaart

Een blind spot (blinde vlek) is een plek die onze ogen niet waarnemen, maar geen nood, onze hersenen vullen deze leegte aan zodat ons beeld niet onderbroken wordt. Blind Spot is tevens de intrigerende titel van het nieuwe kunstboek van Julie van der Vaart waarin de kunstenares de kijker meeneemt op haar reis door het concept van denkbeeldige en diepe tijd, een reis langs kwantumfysica en geologie.

Beelden van het menselijk lichaam, grotten en watervallen wisselen elkaar af, vloeien in elkaar over en dwingen je om tijd te maken. Wie snel het boek doorbladert, zou al vlug de indruk krijgen naar gelijkaardige beelden te kijken. Het tegendeel is echter waar. De beelden worden vaak afgesneden, zijn opzettelijk vervaagd, vergen inspanning om de ontbrekende delen in te vullen, de blinde vlek zelf bij te tekenen.
Vanaf de eerste pagina verdwaal je in de grijstinten waaruit de meeste beelden zijn opgebouwd. Het boek opent met een foto van een bos die over twee pagina’s doorloopt. In medias res zou men in de literatuur zeggen. Het beeld laat niet toe om te bepalen waar je je bevindt, de grijsdreigende tinten overgieten het geheel met een unheimlich gevoel. Een volgende pagina toont een deel van een vrouwenlichaam, haast verdwijnend in een witte gloed. Zwart haar tekent een patroon over het (met opzet) overbelichte lichaam. De weg uit het bos?
Grijze beelden wisselen elkaar af, plots doorbroken door foto’s met een blauwe zweem of een lege pagina, die je op een verkeerd been zetten. Julie laat je even van het pad afwijken, maar voert je telkens terug naar het kruimelspoor van beelden op haar haast postapocalyptische tocht doorheen haar wereld.
Pas op het einde krijgen woorden hun plek. Het begeleidende essay opent met de vraag How long is forever? die Alice zich stelt op haar reis in Wonderland. Op dat moment hoeven woorden niet meer. Julie heeft haar wonderland al getoond in de bundeling van intimistische beelden in Blind spot. Onze hersenen mogen het pad verder uitstippelen.

Julie van der Vaart: BLIND SPOT
Uitgeverij VOID
152 pp.
ISBN 9786185479244

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s