Het is officieel! Kunst maakt ons gelukkig.

Happiness is een digitaal wonderland, een nagelnieuwe immersieve beleving van BEYOND.CULTURE en Studio Irma. Een verfrissende expo die de hersenen een positieve boost geeft en ons aan het denken zet over de relatie tussen kunst en onze mentale gezondheid – die behoorlijk onder druk is komen te staan.

Congé (van o.a. Plein Publiek) en BEYOND.CULTURE vzw brachten de voorbije jaren immersieve producties rond onder meer Vlaamse Meesters (Beyond Breugel, Meet The Masters, Jan Van Eyck) in Plein Publiek Brussel op de Brusselse Kunstberg en pakt vanaf 31 maart 2023 uit met een tentoonstelling rond het thema ‘Geluk, en hoe kunst ons geluksgevoel kan beïnvloeden’, een universeel onderwerp dat nu relevanter is dan ooit.

Niettegenstaande geen pur sang wetenschappelijke expo, krijgt de bezoeker een kleine inzage in de studies met betrekking tot kunstbeleving en het daarmee gepaarde geluksgevoel. Happiness kreeg de zegen van belangrijke wetenschappers als Prof. Dr. Dirk De Wachter die tevens peter is van de tentoonstelling, Prof. Dr. Lieven Annemans en Dr. Vincent Lustygier.Ook zij geloven sterk in de positieve kracht van kunst op de mentale gezondheid.

Een digitale wereld vol positieve boosts voor de hersenen

Studio Irma maakt experiential art, digitale ervaringskunst en installaties die over de hele wereld honderdduizenden bezoekers trekken. Al meer dan 20 jaar experimenteert De Vries, die momenteel ook een tentoonstelling heeft in het Amsterdamse Moco Museum, met digitale technologie, computeranimatie, videomapping, augmented reality en smart light projection om relevante, boeiende en meeslepende ervaringen voor bezoekers te creëren. “De belevingsexpo is een echt alternatief voor het soms grijze dagelijkse leven, een digitale wereld vol positieve boosts voor je hersenen,” aldus Irma De Vries.

Wetenschappers uit de visuele neurologie legden reeds verbanden met de beleving van kunst en een vergroot gevoel van geluk. Hersenscans tonen namelijk een toename van het hormoon dopamine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’. Kunst kijken en beleven verrijkt ons innerlijke zelf, reduceert stress en maakt ons empathischer. Dus kunst maakt blij. “Kunst gaat voorbij de woorden. Dat is het eigenlijk. Filosofie brengt mij iets waar psychiatrie en psychologie niet bij kunnen, het is daarin grondend, maar voor mijn gevoel is er dan nog iets voorbij die woorden. Iets dat je onmogelijk kunt uitdrukken. Dat is dan de kunst. Kunst werkt voorbij het rationele begrijpen en behoeft geen uitleg. Weest verrast, verrukt, verwonderd,” aldus Prof. Dr. Dirk De Wachter in zijn boek Vertroostingen.

Een magisch parcours op maat van Plein Publiek Brussel

Happiness is opgebouwd als een parcours met vijf verschillende zones langs interactieve kamers boordevol optische illusies en kleurrijke patronen. Het is een wandeling door infinity rooms, kleurenbubbels, wolken- en sterrenhemels, bloemenvelden en veel meer. De op maat gecomponeerde muziek van Daniel Testas maakt deze visuele reis compleet. Het is een instapformat voor jongeren van de meest diverse achtergronden en een laagdrempelige expo voor gezinnen. Daarbovenop steunt Happiness de werking van TE GEK!?, dat geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar maakt bij het brede publiek.

Kortom, Happiness maakt kunst levend en het leven wat kunstiger.

Happiness, vanaf 31 maart in Plein Publiek BXL.
Meer info op: Happiness Expo – Art, A Positive Boost For Your Brain. (happiness-expo.be)

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s