De porseleinen kunst van Piet Stockmans

Naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag toont Piet Stockmans niet alleen nieuw vrij werk in het voormalig metaalmagazijn van de mijn van Winterslag, hij geeft tegelijkertijd officieel de fakkel door aan Frank Claesen.

Stockmans porselein behoort al decennia tot de hoogste kwaliteit ter wereld. Beroemde chefs presenteren hun smakelijke creaties op borden van Stockmans, maar ook luxemerken als Dom Pérignon zijn er kind aan huis. Zijn artistiek werk is te zien in bekende musea zoals het Londense Victoria & Albert of het Metropolitan Museum in New York en bevindt zich in binnen- en buitenlandse collecties.

Stockmans viert zijn 80ste levensjaar dan ook gepast met een nieuwe tentoonstelling. Geen retrospectieve, maar een presentatie van nieuw werk. De kunstenaar wil zijn strik zeker nog niet aan de wilgen hangen, maar hij zal zich in de toekomst vooral toeleggen op eigen, vrij werk. Dochter Widukind blijft focussen op het zakelijke aspect, terwijl Frank Claesen vanaf nu officieel het creatieve aspect voor zijn rekening zal nemen.

Het triumviraat

Onze highlights:

/1/ Stockmansblauw

Net als Yves Klein heeft Piet Stockmans zijn eigen kleur blauw. Een kleur die je best kunt omschrijven als het blauw van een Belgische zomerhemel. Piet ontdekte de tint tijdens een kleurenexperiment. Bij temperaturen van 1400 °C verbranden bijna alle warme tinten, van de koude is blauw de enige primaire kleur: een verrijkende dimensie in combinatie met het porseleinwit.

/2/ Naked without (Strikje)

Een ode met een knipoog naar het eeuwige strikje dat de kunstenaar draagt. Naar aanleiding van deze tentoonstelling werd een gelimiteerde versie uitgebracht.

/3/ Impression (Expression)

Zou jij het aandurven om dit werk als een louter gebruiksvoorwerp te bestempelen? Frank Claesen liet zich inspireren door de gelaatstrekken van zijn leermeester. Het resultaat is een positief-negatief dat uitnodigt om zich dieper te verdiepen in leven en werk van deze vakman-kunstenaar.

// Ga dat zien!

… want dit is een unieke kans om kennis te maken met het artistieke werk van de man waarvan Jan Hoet zei ‘dat hij porselein een plaats gegeven heeft binnen de kunst’.
… want ter gelegenheid van zijn verjaardag is er niet alleen de tentoonstelling, maar verschijnt er ook een uitzonderlijk boek op A3-formaat, gedrukt op 300 exemplaren en met een speciale editie gecombineerd met een -hoe kan het anders – porseleinen drager.
… want binnenkort kunt u een interview lezen dat TheArtCouch Magazine had met de kunstenaar. Aan de hand van eigen citaten gaat Piet Stockmans dieper in op leven en werk.


PRAKTISCH:
De tentoonstelling loopt van 7 augustus 2020 tot 30 juni 2021
Gratis toegang
Openingsuren:
 Woensdag & Donderdag van 10u tot 17u / Vrijdag van 10u tot 15u / Zaterdag en elke 1ste zondag van de maand van 14u tot 17u / UITZONDERLIJK ZAL DE STUDIO ELKE ZONDAG IN AUGUSTUS OPEN ZIJN VAN 14-17u
Adres: STUDIO PIETER STOCKMANS C-mine 100 bus 2 3600 Genk-Winterslag
https://www.pietstockmans.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s