Heerlijk lijf in Sint-Amands

Het vrouwelijk naakt, sensualiteit, verleiding en lijfelijkheid: het zijn niet direct thema’s die we associëren met de poëzie van Emile Verhaeren (1855-1916). De bundel Belle Chair werd in 1931 postuum uitgegeven en mag dan ook beschouwd worden als een buitenbeentje in het oeuvre van de dichter. Hier geen gevoelige verzen over de verheven liefde, maar wel een ophemeling van het vrouwelijk naakt.

Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde de Britse kunstenaar Michael Bastow (°1943, Bideford) een hele reeks aquarellen die samengaan met de verzen van Belle Chair. Het is een intense tango geworden waarin de kunstenaar en de dichter mekaar gevonden hebben. Michael Bastow is een internationaal gerenommeerd kunstenaar die vooral gekend is als tekenaar van het vrouwelijk naakt. Hij stelde o.m. tentoon in Parijs, Malaucène, Buenos Aires, Londen, Brussel, Antwerpen (De Zwarte Panter) en illustreerde het werk van Hugo Claus, Roland Topor en Roger de Neef. De naakten van Bastow hebben iets universeels en plaatsen zich moeiteloos in een ontwikkeling die teruggaat tot het sensuele werk van Auguste Rodin, Gustav Klimt of Egon Schiele.

Samen met deze tentoonstelling werd de bundel Belle Chair uitgegeven in een Nederlandse vertaling en heeft als titel Heerlijk Lijf meegekregen. De vertaling is van de hand van Patrick Lateur (°1949, Beveren-Leie). Lateur is vooral gekend als vertaler van de Illias en de Odyssee. Met veel enthousiasme heeft hij zich nu aan het vertalen van Verhaeren gezet. Het mag gezegd dat hij er in geslaagd is om de kracht en het ritme van zijn verzen op sublieme wijze weer te geven. De uitgave van Heerlijk Lijf / Belle Chair is een co-editie tussen het Emile Verhaerenmuseum en Uitgeverij P uit Leuven. Daarnaast verzorgden de Vrienden van de Zwarte Panter ook een bibliofiele uitgave van Heerlijk Lijf / Belle Chair.

Michael Bastow – Heerlijk lijf

Expo in het Emile Verhaerenmuseum: 19 mei – 1 september 2019.

Open tijdens weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie. Tijdens de maanden juli en augustus elke dag, behalve op maandag.

Vernissage op zondag 19 mei om 11u met een boekvoorstelling en een poëzievoordracht door acteur François Beukelaers en vertaler Patrick Lateur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s