Antwerpen investeert in Hedendaagse kunst

De stad Antwerpen start met de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst. De beeldende kunst wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), dat de collectie samen met de stad zal uitbouwen. In het eerste jaar gaat bij de aankoop van de nieuwe collectie extra aandacht naar jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen. Zo krijgen ze – vandaag omwille van COVID nog urgenter dan anders – een duw in de rug, zowel financieel als inzake waardering.

Het – verrassende en innovatieve – initiatief komt er op vraag van schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud. Het is het resultaat van denkwerk over hoe de stad Antwerpen op de meest verstandige manier de ambitie van Vlaanderen kan ondersteunen om het M HKA met een nieuwe infrastructuur te laten doorgroeien tot een volwaardig hedendaags kunstmuseum met vaste collectiepresentatie. Het antwoord was eenvoudig: door de collectie-opbouw te ondersteunen. Er komt daarom een Stadscollectie beeldende kunst die in langdurig bruikleen wordt gegeven aan M HKA.

Daarbij speelt het besef dat Antwerpen een bloeiende kunstscène heeft die sinds eind jaren 1950 ook internationale uitstraling heeft, maar dat deze sterke artistieke positie in het verleden slechts met mondjesmaat vertaald werd in patrimoniumopbouw. Daar wil de stad nu samen met het M HKA een inhaalbeweging maken.

Er wordt niet gestreefd naar een zo uitgebreid of volledig mogelijke collectie, maar naar gerichte keuzes van werken of ensembles van museaal niveau, die toonaangevend zijn voor het hedendaagse kunstlandschap. De collectie zal zich over de jaren heen geleidelijk ontwikkelen, zodat opname erin op zich reeds een teken van waardering wordt.

Om dit mogelijk te maken, zal de stad tijdens deze legislatuur extra investeringsmiddelen – 200.000 euro per jaar – vrijmaken voor de uitbouw van de collectie, met de stad als eigenaar. De stad intensifieert haar samenwerking met het M HKA: ze maakt gebruik van de expertise en de capaciteit van het M HKA en versterkt die op deze manier ook.

De stadscollectie zal meer worden dan een verzameling lokale kunstenaars. Ze wil ook aanwezig stellen hoe de recente internationale kunstontwikkelingen in Antwerpen een voedingsbodem hebben gevonden en dit tot vandaag blijven doen. Zo bestaat de intentie om buitenlandse kunstenaars aan te kopen als dat sleutelkunstenaars zijn voor galerijen in Antwerpen vandaag.

Tegelijk beseft de stad dat haar eigen kunstenaars deel zijn van dat internationale beeld. Ook daar wil de stadscollectie niet enkel investeren in gevestigde namen maar net zo goed in het werk van opkomend talent, en voor dit eerste jaar wordt dit zelfs de voornaamste focus.

M HKA zal deze nieuwe aanwinsten in 2021 presenteren in een van zijn twee collectiezalen.

Gevel M HKA, (c) foto Bram Goots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s