Books on my mind: Josef Koudelka – Vestiges

“The maximum, that is what has always interested me”( Josef Koudelka) 

De laatste maanden stapelen de boeken zich rondom mij op. Zoveel om te lezen, zo weinig tijd. Daarom dat ik besloten heb om op geregelde basis eens in de stapels te snuisteren en me te laten verrassen door wat ik alweer lang vergeten was. Magnumfotograaf Josef Koudelka heeft de eer om de spits af te bijten? Waarom? Misschien omdat hij twee van mijn liefdes combineert: Slovenië en zwart-wit fotografie. Kleuren hebben me altijd afgeleid. Ze voeren je weg van de essentie. Kleur heeft de neiging om beeld te overheersen. Wanneer je een beeld moet vatten in slechts zwart en wit en de tientallen schakeringen van grijs, dan speelt je onderwerp onvermijdelijk de hoofdrol. Je leert kijken, stil te staan, even dat verstilde moment van tijd met de fotograaf te delen.

Vestiges is de poëtische neerslag van een reis die de Tsjechisch-Franse fotograaf gedurende twee decennia langs meer dan 200 archeologische sites rondom de Middellandse zee voerde. De kracht van de foto’s bevindt zich in de afwezigheid der mensen, genadeloos op papier vastgelegd door de camera. De sporen uit het verleden doen vermoeden dat het ooit anders was en dat deze laatste resten nog steeds wachten op de terugkeer naar dat glorierijke verleden. Delphi, Baalbek, Petra bewaren le temps perdu, Koudelka vereeuwigt de bewaarders.

josef-koudelka-vestiges-1991-2015-08.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s