Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil 2015

9200000030638632Met zijn werk over de joodse schilder Felix Nussbaum kaapt Mark Schaevers de Gouden Boekenuil 2015 weg. Het is sinds 2003 geleden dat het literaire dier nog eens naar Vlaanderen mocht vliegen. De publieksprijs ging naar Niña Weijers met De consequenties. 

Uit het juryverslag: ‘Superdiversiteit kenmerkte het afgelopen boekenjaar. De jury van De Gouden Boekenuil nomineerde dan ook een superdivers vijftal: een debuut van Niῆa Weijers, een essayboek van Joost de Vries, een biografie van Mark Schaevers, een roman van Jeroen Brouwers, en een verhalenbundel van Rob van Essen.

…. Na beraadslagingen met de meest superdiverse argumenten kwamen twee soortgelijke boeken bovendrijven, twee boeken zoals er nog geen bestonden. Mark Schaevers reconstrueerde het door Hitler uitgegomde leven van de Duits-joodse schilder Felix Nussbaum en deed dat uitputtend, meeslepend en met een indrukwekkende volharding. Jeroen Brouwers schreef de eerste Nederlandse roman over misbruik in de rooms-katholieke kerk en deed dat overrompelend, meesterlijk en met een gevoelige betrokkenheid.

…. Na veel wikken en wegen, orgelen en hout vasthouden, heeft de jury een unanieme keuze gemaakt. De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar een boek dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is. Een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert. Een boek dat een tijdsbeeld en een mentaliteitsgeschiedenis biedt, een schildersleven, een oorlogsdood en een literaire verrijzenis.
…. De Gouden Boekenuil 2015 gaat naar Orgelman van Mark Schaevers.’

Felix Nussbaum verscheen reeds eerder in een werk van Schaevers: Oostende, de zomer van 1936.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s