De verplaatsing van een stadsbibliotheek

De Morgen, krant die ooit stond voor alles wat links was, maar nu meer en meer de Starck-salontafel van menig loft siert. Wat weet jij dat ik gewone sterveling niet weet. Rudy Collier, gij machtige oppergod van het edito, wanneer hebt gij eigenhandig onze Permekebibliotheek verplaatst? Ik moet toegeven dat vele mensen liever niet meer de naam van het keuningsplentje uitspreken, maar om een ganse bib daarvoor virtueel te verplaatsen naar het tching tchangsplein, dat kan zelfs Léonard niet. Gelukkig heb je een excuus, want in datzelfde edito schrijf je immers dat zelfs ondergetekende, niet het geletterde type par excellence, al eens een boek durft doorbladeren.

Ik stel voor om heel simpel te beginnen om eens te bladeren in een telefoonboek. Daarin vind je alle adresgegevens en merk je dadelijk dat de bibliotheek elders ligt. Een tweede tip is het reglement van de bibliotheek, want nergens in het verleden heb je ooit boeken zes weken kunnen uitlenen: vier weken met een verlenging van nog eens vier. Daar kan ik me in vinden. Tijdens de zomermaanden werd deze periode automatisch naar 8 weken gezet om mensen die wel meer dan alleen maar boeken doorbladeren, de mogelijkheid te bieden om zich te laten bruin bakken aan een costa of in Turkije in het gezelschap van een San Miguel en een Aspe. Tja, getallen. Sinds VDB geld gevonden heeft in een kluis en er niet goed wist wat mee te doen, is het toch verkeerd gelopen in linkse hoek.

Pas op, rechts, midden en variërend zijn niet veel beter de laatste tijd. Misdaadgeld inschrijven om de begroting in evenwicht te brengen. Heerlijk toch, daar kan alleen Berlusconi nog van dromen. Maar sinds strakgevelde despoot de clerus de loef wil afsteken qua leeftijd van zijn veroveringen (neen, meneer de juge, ik kon onder de sluier niet zien dat ze nog maar 17 was), heeft die andere dingen in en rond zijn hoofd. Neen, geef mij dan maar de logica van Delcroix, de man die zijn volk leerde milieuboksen. Vanuit het verre Shanghai meldde hij trots dat de wereldtentoonstelling afgesloten was met winst. (ok, voor de gelegenheid vergeten we even de overheadkosten en de bouwkosten van het paviljoen zelf, want die komen wellicht uit de cultuurpot van Joke). Maar, wat zegt deze man met postbodegbouwde Zuid-Franse villa? Non, ik draag deze winst niet over aan de federale regering. Dan komt dat geld toch maar terecht in de financiële put. Maar Mr . Delcroix, dan wordt die put net kleiner. De gelden aanwenden om ons land te promoten in het buitenland? Wees nu eerlijk? Welk land?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s